AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam had maandag moeite het negatieve begin van de week van zich af te schudden. Een paar uur lang bleef de AEX-index in het rood. Tegen het middaguur noteerde de toonaangevende graadmeter een stand van 440,93 punten, ,3 procent meer dan het slot van vrijdag. In Amsterdam kon gewoon door worden gehandeld. Parijs en Brussel, eveneens Euronext-beurzen, hadden te kampen met een technische storing.


Bekijk video

Het verlies in Amsterdam nam in de loop der uren af. Iets na opening noteerde de AEX een procent lager, tegen het middaguur kroop de graadmeter richting onveranderd, even later werd een lichte plus geregistreerd. Een handelaar zegt dat toe te schrijven aan de publicatie van cijfers over de Nederlandse productie, die zijn meegevallen. "Die zien het in ieder geval weer wat zonniger in", aldus de handelaar.

Ook denkt hij dat kopers zich nu wat meer bezinnen op de waarderingen van de fondsen. "Ze nemen nu de tijd om even te kijken naar bijvoorbeeld koers-winstverhoudingen." Daardoor zou er sprake zijn van wat koopjesjagers, die de koersen weer wat opstuwen.

Buhrmann

De lijst van stijgers werd in Amsterdam aangevoerd door Buhrmann, met een stijging ruim 3,5 procent tot 9,67 euro. Tweede op de lijst is Wolters Kluwer met een koersstijging van eveneens een dikke 3,5 procent tot 19,96 euro. De sterkste dalers waren Hagemeyer (3,5 procent) en ASML met een dikke 2 procent minder.

Op de andere Europese beurzen was het beeld over het algemeen hetzelfde als dat in Amsterdam, met dien verstande dat in Parijs en Brussel werd de handel stopgezet vanwege een technische storing. Daarvoor stond de beursindex op een verlies van 0,7 procent. Frankfurt was aan het eind van de ochtend 0,3 procent hoger. Londen was onveranderd tot een fractie lager.

De Londense beurs kreeg een tik te verwerken doordat twee bedrijven hun voorgenomen beursgang afbliezen. Gezien het slechte beursklimaat besloot Yell (gouden gids) zijn voor woensdag geplande introductie uit te stellen. De uitgifte zou goed zijn voor omgerekend ongeveer 3 miljard euro. Ook de bouwmarkt Focus Wickes besloot nu even niet naar de beurs te gaan.

France Telecom

In Parijs stond voor het stilleggen van de handel France Telecom dik bovenaan met een een koersstijging van maar liefst 27 procent. Er waren mediaberichten dat de overheid zou overwegen het concern weer te nationaliseren als het marktsentiment zich niet ten goede keert voor de onderneming. De regering ontkende dat en de koers zakte tot een winst van ruim 18 procent.

Verder stond het mediaconcern Vivendi in de schijnwerpers. De al tijden onder vuur liggende topman Jean-Marie Messier zou toch moeten opstappen, onder meer wegens de lage beurskoers. Vivendi ging 9,7 procent naar boven.

Euro

De euro ging weer richting de 1 dollar. Tegen het middaguur deed de Europese munteenheid 0,9915 dollar na vrijdag te zijn gesloten op 0,9855 dollar. Eerder op de ochtend stond de koers op 0,9945 dollar. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6465 naar ,6490.