De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat de AFM onderzoek doet naar de beurshandel in het aandeel Refresco voorafgaand aan een overnamebod op het concern.

Deze oproep doet de belangenclub dit weekend. De VEB noemt de bewegingen van de koers van Refresco, voordat de Franse investeerder een bod op het bedrijf deed, opvallend. 

Zo werden er veel aandelen gekocht en steeg de koers al voordat de aankondiging van het bod op 3 oktober werd gedaan. In de twee handelsdagen voor 3 oktober werd er 4,5 keer meer dan gebruikelijk gehandeld in het aandeel Refresco. Ook in specifieke opties werd opvallend veel gehandeld, vindt de VEB.

De belangenvereniging zegt Refresco te hebben gevraagd meer informatie te verstrekken aan beleggers over wanneer het bod bijvoorbeeld werd ontvangen. Volgens de VEB is Refresco niet ingegaan op dit verzoek.

"De VEB roept daarom toezichthouder AFM op om in actie te komen. Het gelijktijdig verschaffen van informatie aan alle beleggers is van het grootste belang voor een eerlijke en efficiënte markt", aldus de organisatie.