De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd met invoerheffingen op Europese auto's. Hij reageerde daarmee op de mogelijke Europese tegenmaatregelen op de door hem aangekondigde importheffingen op staal en aluminium.

Trump liet zaterdag blijken bereid te zijn aanvullende maatregelen te nemen als Brussel de "toch al enorme importheffingen'' en "barrières voor Amerikaanse bedrijven die daar zaken doen'' verhoogt.

"Dan komen we simpelweg met een invoerheffing op hun auto's, die nu vrijelijk de VS inkomen'', twitterde de president.

De plannen van Trump om importheffingen op staal in te voeren zorgden vrijdag voor een wereldwijde angst voor een mogelijke handelsoorlog. Niet alleen Europa en China reageerden fel, maar ook in de Verenigde Staten staat niet iedereen achter het plan van de president. 

Verschillende fabrikanten die met staal werken hebben laten weten dat ze bang zijn voor wat er gebeurt als de heffing ingaat.

De EU overweegt volgens anonieme bronnen van persbureau Reuters een importheffing van 25 procent op circa 3,5 miljard dollar aan geïmporteerde goederen uit de Verenigde Staten.

Oliesector

De Amerikaanse oliesector vreest ondertussen voor een forse rekening door de importheffingen op staal en aluminium, die president Donald Trump aangekondigde. De kosten voor pijpleidingen kunnen door de maatregelen stevig oplopen.

Staal dat in oliepijpleidingen wordt gebruikt, moet voldoen aan strenge technische specificaties zodat het gedurende de levensduur van dertig jaar niet breekt of corrodeert. Geschikt staal wordt in de VS maar in beperkte mate gemaakt, zo meldt belangenvereniging Association of Oil Pipelines.

Volgens een recente studie door ICT International is circa 77 procent van het staal dat de afgelopen jaren in pijpleidingen is gebruikt voor onder meer leidingen, fittingen en kleppen door de VS geïmporteerd. De aanleg van bijvoorbeeld de omstreden Dakota-oliepijpleiding zou als gevolg van de heffing tot wel 300 miljoen dollar duurder kunnen uitvallen, zo menen de onderzoekers.