De Europese Unie overweegt een importheffing van 25 procent op circa 3,5 miljard dollar aan geïmporteerde goederen uit de Verenigde Staten. Dat zou volgens anonieme bronnen van persbureau Reuters het antwoord van Brussel zijn op de aangekondigde Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. 

De plannen van Trump zorgden vrijdag voor een wereldwijde angst voor een mogelijke handelsoorlog. De Europese beurzen gingen hierdoor bijvoorbeeld stevig omlaag. 

Gevreesd wordt dat de EU en China met krachtige tegenmaatregelen komen als Trump vanaf volgende week daadwerkelijk een importheffing van 25 procent oplegt voor buitenlands staal en van 10 procent voor aluminium.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft het Amerikaanse voornemen ook al krachtig veroordeeld. De Luxemburger zei daarbij meteen dat Brussel "scherp zal reageren" om Europese belangen te verdedigen.

Ook Nederland heeft weinig begrip voor het Amerikaanse voornemen. De onderbouwing, door te wijzen op de nationale veiligheid, is niet steekhoudend, laat minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) weten.

IMF 

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelde dat de importheffingen uiteindelijk ook negatieve gevolgen zullen hebben voor de Verenigde Staten zelf. 

Volgens de belangrijke internationale organisatie zijn de Amerikanen en Amerikaanse bedrijven immers zelf ook grote gebruikers van aluminium en staal. Het IMF is daarnaast bezorgd dat door deze stap mogelijk ook andere landen met invoerbeperkingen gaan komen.