De aangekondigde Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium zorgen niet alleen voor economische schade buiten de Verenigde Staten, maar waarschijnlijk ook in de VS zelf. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een reactie.

Volgens de belangrijke internationale organisatie zijn de Amerikanen en Amerikaanse bedrijven immers zelf ook grote gebruikers van aluminium en staal. Het IMF is daarnaast bezorgd dat door deze stap mogelijk ook andere landen met invoerbeperkingen gaan komen.

"We moedigen de VS en zijn handelspartners aan om constructief samen te werken om handelsbelemmeringen te verminderen en handelsmeningsverschillen op te lossen zonder toevlucht te nemen tot dergelijke noodmaatregelen'', aldus het fonds.

De Verenigde Staten gaan vanaf volgende week een importheffing opleggen van 25 procent voor buitenlands staal en van 10 procent voor aluminium. De stap kan leiden tot tegenmaatregelen van onder meer China en de EU.

Handelsoorlog

Business Europe waarschuwde vrijdag al voor een mogelijke handelsoorlog. De spreekbuis voor het Europese bedrijfsleven vreest dat het besluit zorgt voor "verregaande gevolgen" in de wereldhandel. 

De directeur van de organisatie Markus Breyer pleit voor Europese tegenmaatregelen. 

Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kondigde donderdag al een stevige reactie aan om de Europese belangen te verdedigen. ''Protectionisme kan niet het antwoord zijn op ons gezamenlijk probleem in de staalsector."

De Europese staalassociatie Eurofer verwelkomde Junkers reactie. ''De EU moet niet toestaan dat het gematigde herstel van onze industrie in de laatste jaren wordt vernietigd door de belangrijkste politieke bondgenoot van de EU."

Vraagtekens

In eigen land stuit de maatregel van de Amerikaanse president Donald Trump ook op verzet. Zijn eigen economisch adviseur Gary Cohn is volgens CNBC een van de deskundigen die er vraagtekens bij zet.

Nederland heeft weinig begrip voor de aangekondigde importheffingen. De onderbouwing, door te wijzen op de nationale veiligheid, is niet steekhoudend, laat minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) weten.

Als belangrijke handelspartner en NAVO-bondgenoot van de Verenigde Staten, heeft Nederland met zijn staal geen negatief effect op de nationale veiligheid van de VS, stelt Kaag.