De Verenigde Staten gaan vanaf volgende week importheffingen opleggen voor buitenlands staal en aluminium. Het gaat om een tarief van 25 procent voor staal en een van 10 procent voor aluminium.

Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump donderdag aangekondigd.

Met de heffingen wil Trump de staal- en aluminiumindustrie in zijn land een duw in de rug geven. Volgens de president is die industrie al tientallen jaren oneerlijk behandeld door andere landen.

Experts zeggen echter dat importheffingen niet per se tot meer banen in de staal- en aliminiumindustrie zullen leiden.

Volgens de American Economic Association verdween tussen 1962 en 2005 drie kwart van de banen in de Amerikaanse staalsector.

De productie per werknemer vervijfvoudigde echter, zodat het banenverlies vooral aan technologische verbeteringen bij de productie is toe te schrijven.

Landen reageren teleurgesteld op importheffing staal in VS
87
Landen reageren teleurgesteld op importheffing staal in VS

EU

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie veroordeelde de door Trump aangekondigde importheffingen. Volgens Juncker is de stap bedoeld om de Amerikaanse industrie te beschermen. Hij vindt niet dat de VS dit vanwege de nationale veiligheid kan rechtvaardigen.

Juncker kondigde aan dat de Europese Unie "scherp zal reageren" om haar belangen te verdedigen. Binnen twee dagen komt de Europese Commissie met tegenmaatregelen.

China

De stap van Trump kan ook zorgen voor spanningen tussen de VS en China. Hoewel slechts 2 procent van het in de Verenigde Staten geïmporteerde staal uit dat land komt, is de Chinese staalindustrie wel verantwoordelijk voor een fors hogere productie en lagere prijzen.

China ligt ook in Europa onder vuur vanwege het dumpen van goedkoop staal. China zei eerder al mogelijk terug te slaan bij protectionisme van de Verenigde Staten. Dit kan onder meer door landbouwproducten, zoals sojabonen, van heffingen te gaan voorzien.