Het Britse televisiebedrijf ITV heeft afgelopen jaar minder winst behaald. Vooral de lagere inkomsten uit advertenties zaten het moederbedrijf van onder meer Talpa Media dwars.

Deze markt kreeg een knauw door de keuze van de Britten om uit de EU te stappen. De helft van de inkomsten haalt ITV uit reclames.

De winst voor belastingen van ITV viel met 800 miljoen pond (910 miljoen euro) 6 procent lager uit dan een jaar eerder. De inkomsten uit advertenties daalden afgelopen jaar met 5 procent.

Voor dit jaar wordt bij de advertentie-inkomsten een opleving verwacht, geholpen door het wereldkampioenschap voetbal dat voor de deur staat. Kenners vonden de vooruitzichten evengoed mager en het aandeel ITV ging op de beurs in Londen onderuit.

ITV sloot 2017 af met een omzetgroei van 2 procent tot 3,1 miljard pond. De nieuwe topvrouw Carolyne McCall is er alles aan gelegen ITV minder afhankelijk te maken van advertentie-inkomsten. Ook moet ze de concurrentie aangaan met bedrijven als Amazon en Netflix.