Bayer heeft iets meer tijd nodig voor zijn voorgenomen miljardenovername van de Amerikaanse zadenproducent Monsanto. Het Duitse chemieconcern verwacht de deal in het tweede kwartaal dit jaar te kunnen afronden.

Dat zei het bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers. Eerder wilde Bayer de deal nog vroeger in dit jaar klaar hebben.

De plannen, waarmee 66 miljard dollar is gemoeid, stuitten op veel verzet in Europa. Milieuorganisaties voeren een stevige campagne tegen het ontstaan van 's werelds grootste zaden- en gewasbeschermingsmiddelenbedrijf.

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) nam zelfs ruim een miljoen handtekeningen in ontvangst van Europeanen die willen dat zij de fusie tegenhoudt. Vestager is al sinds augustus bezig met een diepgravend onderzoek naar de gevolgen voor de concurrentie van de deal. Zij heeft tot 5 april de tijd om een besluit nemen. Waarschijnlijk moeten er nog onderdelen worden afgestoten.

Bayer zette vorig jaar een omzet in de boeken van circa 35 miljard euro. De nettowinst ging daarbij flink omhoog tot 7,3 miljard euro, dankzij een eenmalige bate uit de verkoop van de voormalige plasticdochter Covestro.