Ruim elfhonderd schuldeisers hebben zich gemeld bij de curatoren van de failliete winkelketen Kijkshop. Hun vorderingen zijn gezamenlijk 3 miljoen euro waard.

Dat blijkt uit het faillissementsverslag dat de curatoren dinsdag openbaar hebben gemaakt. Het gaat vooral om vorderingen van klanten die met niet-geleverde producten zitten, of hun tegoedbonnen niet in kunnen wisselen. Ook verhuurders en leveranciers van diensten en producten hebben claims ingediend.

Tegenover de 3 miljoen euro aan claims staat een bedrag van bijna 415.000 euro aan vorderingen op debiteuren.

De curatoren laten weten dat zij dagelijks vele reacties en verzoeken krijgen van klanten van Kijkshop. Ze doen naar eigen zeggen hun uiterste best om alle berichten af te handelen. In het kader daarvan zijn al enkele berichten verstuurd. "De moedermaatschappij van Kijkshop is een specifieke groep klanten tegemoetgekomen via een coulanceregeling", aldus de curatoren.

Faillissement

Eind januari maakte de eigenaar van Kijkshop bekend faillissement aan te vragen en alle zeventig filialen te sluiten. Zo’n vierhonderd mensen verliezen hun baan.

Kijkshop had veel last van de veranderende winkelwereld, waar klanten vaker kiezen voor online-aankopen. Een jaar eerder sloot de winkelketen al twintig van de in totaal 87 vestigingen, omdat deze niet meer rendabel bleken te zijn. Ook werd een deel van de winkels verkocht aan Neckermann.

Voor een eventuele doorstart hebben de curatoren een biedingentraject in gang gezet. Een aantal partijen heeft al een bod uitgebracht, blijkt uit het rapport. Er wordt momenteel met diverse geïnteresseerden onderhandeld.