De Amerikaanse kabelreus Comcast heeft een bod gedaan op de Britse televisiezender Sky. Comcast heeft 22,1 miljard pond, ongeveer 25 miljard euro, over voor het bedrijf. Dat is flink meer meer dan een overnamebod van 21st Century Fox op Sky.

21st Century Fox bood meer dan een jaar geleden 11,7 miljard pond voor 61 procent van Sky. De overige 39 procent had het imperium van Rupert Murdoch al in handen. Sky zou overgaan in handen van Disney als gevolg van de deal die 21st Century Fox en het entertainmentconcern vorig jaar sloten.

De overname van Sky door 21st Century Fox was echter nog steeds niet afgerond. De Britse toezichthouder Competition and Markets Authority (CMA) heeft twijfels over de macht van Rupert Murdoch op de Britse nieuwsmarkt. Hij bezit daar ook de kranten The Sun en The Times.

Uiteindelijk moet de Britse cultuurminister begin mei een oordeel vellen over deze voorgenomen deal. Ook enkele aandeelhouders van Sky hadden zich de laatste tijd geroerd omdat ze het overnamebod van 21st Century Fox te laag vonden.

Formeel bod

21st Century Fox zei in een reactie bij zijn eerdere bod te zullen blijven. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen ook nog geen formeel bod van Comcast ontvangen.

Dat bedrijf wil het liefst heel Sky in handen krijgen, maar noemt de overname al geslaagd bij het verkrijgen van een meerderheidsbelang. Het bedrijf wil Sky gebruiken als groeiplatform in Europa, waar het al actief is met de internationale tak van NBCUniversal. Sky is behalve in het Verenigd Koninkrijk ook actief in Italië en Duitsland.