VEGHEL - Levensmiddelengroothandel Sligro verwacht dat de nettowinst over het eerste halfjaar circa 10 procent lager zal liggen dan in dezelfde periode vorig jaar. Sligro heeft dit donderdag bekendgemaakt.

De winst valt lager uit doordat het bedrijf onverwacht een grote klant heeft verloren. De andere reden is dat het onderdeel VEN "ongunstiger" draait dan verwacht. Branchegenoot VEN werd vorig jaar oktober door Sligro ingelijfd.

Deze ontwikkelingen vormen des te meer een tegenvaller omdat Sligro naar eigen zeggen in het eerste kwartaal op eigen kracht een omzetgroei realiseerde die juits beter was dan verwacht.

De omzetgroei betrof vooral de foodserviceactiviteiten, de levering van levensmiddelen aan bijvoorbeeld horeca en ziekenhuizen. De groei neemt echter in het tweede kwartaal af, omdat een cateraar Sligro onverwacht de rug toekeerde.

Financieel directeur H. van Rozendaal wilde over de redenen van het opstappen van deze grote klant niet meer kwijt, dan dat het niet te maken had met de kwaliteit die Sligro leverde. Hij verwacht in de loop van de tweede helft van het jaar het wegvallen van de cateraar te kunnen compenseren door kostenbesparingen en omzetgroei bij bestaande en nieuwe klanten.

De tegenvallende resultaten bij VEN, dat Sligro voor 36,5 miljoen euro had gekocht, hebben voor een deel "een seizoenmatige" oorzaak, aldus Van Rozendaal.

Sligro realiseerde over de eerste zes maanden van 2004 een nettowinst van 18,9 miljoen euro. Volgens de nieuwe boekhoudmethode IFRS, die sinds januari is ingevoerd voor alle beursgenoteerde ondernemingen, kwam de nettowinst uit op 20,4 miljoen euro.