UTRECHT - De NS en de vakbonden hebben donderdagochtend een akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor het spoorbedrijf. De NS liet donderdag weten dat de overeenkomst voor alle bedrijfsonderdelen geldt. De overeenkomst voorziet onder meer in een loonsverhoging van 3 procent met ingang van januari 2006.

Ook krijgen de medewerkers dit jaar een eenmalige uitkering van 300 euro. Als de klantenwaardering stijgt, krijgen de personeelsleden in 2007 een eenmalige bonus van 300 euro. De NS geeft onder meer een werkgarantie voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Verder krijgen werknemers in geval van ziekte het eerste jaar 100 procent van het ziektegeld uitgekeerd en in het tweede jaar 90 procent.

Wel hebben de NS met de vakbond afspraken gemaakt om het hoge ziekteverzuim bij het vervoersbedrijf tegen te gaan. Als dat verzuim de komende jaren jaarlijks met meer dan 0,5 procent daalt, ontvangen medewerkers een eenmalige uitkering.

De CNV Bedrijvenbond is tevreden met de gemaakte afspraken. Volgens bondsvoorzitter Jaap Jongejan staat de overeenkomst "bol van solidariteit en sociale vernieuwing".