De Franse regering gaat een eind maken aan contracten voor het leven bij spoorwegmaatschappij SNCF. Het is een van de meest ingrijpende en politiek gevoelige stappen van de regering-Macron om de Franse economie te moderniseren.

SNCF heeft een schuld van zo’n 45 miljard euro. Premier Edouard Philippe heeft volgens persbureau Reuters gezegd dat de situatie onhoudbaar is geworden en hij komt komende maand met een gedetailleerd plan van aanpak.

Bij SNCF werken 260.000 mensen en een groot deel van hen heeft een levenslang contract. Bovendien geldt bij het spoorbedrijf een riante pensioenregeling, die werknemers in sommige gevallen in staat stelt om te stoppen met werken als ze de vijftig nog maar een paar jaar gepasseerd zijn.

Verschillende Franse regeringen hebben de afgelopen decennia plannen aangekondigd om het mes te zetten in de comfortabele arbeidsomstandigheden bij SNCF, maar ze deinsden daar uiteindelijk steeds voor terug. In 1995 nam toenmalig premier Alain Juppé ontslag nadat zijn plan voor een nieuwe arbeidsstructuur bij SNCF stukgelopen was op wekenlange stakingen.

Volgens Reuters wil Philippe de ingreep een beetje verzachten door niet te tornen aan bestaande contracten, alleen aan die van nieuwe werknemers. Ook zou hij onrendabele spoorlijnen op het platteland als gebaar van goede wil in stand willen houden.