De medewerkers van Randstad en Tempo-Team gaan verplicht op een cursus om discriminatie tegen te gaan. Het gaat om 1.500 medewerkers van de uitzendbureaus.

Dat bevestigt de woordvoerder van Randstad Nederland naar aanleiding van berichtgeving van het AD maandag. De cursus behandelt situaties uit de dagelijkse praktijk. 

Randstad Nederland vindt het belangrijk dat discriminatie wordt herkend. Met de cursus wordt ingegaan op praktijkvoorbeelden.

Uit onderzoek van het tv-programma Radar bleek vorige maand dat medewerkers rekening hielden met de wens van de klant om geen allochtonen in te schakelen.

De medewerkers van het programma deden zich voor als opdrachtgevers. Bijna de helft van de 78 gebelde uitzendbureaus was bereid om te discrimeren, wat in strijd is met de Algemene Wet Gelijke Behandeling. 

Schrik

Randstad Nederland zei erg geschrokken te zijn van deze berichtgeving, waarna direct een aantal maatregelen werd opgesteld. 

"Discriminatie kent geen plek in onze organisatie. Als medewerkers deze vraag dan ook krijgen, moet het antwoord gewoon 'nee' zijn daartegen", aldus de woordvoerder van Randstad Nederland.

Naast de cursus voor het voltallige personeel zet de organisatie mystery shoppers in. Daarnaast zorgt de organisatie voor herkenbare praktijkvoorbeelden in het bestaande online cursusprogramma.

Staatssecretaris Van Ark en ook de branchevereniging van uitzendbureaus ABU noemden de uitkomsten van het onderzoek van Radar "onacceptabel".

Discriminatie

Ook in 2011 bleek na onderzoek dat driekwart van de uitzendbureaus bereid was sollicitanten op afkomst te selecteren.

Brancheorganisaties Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en de Nederlandse Bond Van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) scherpten de anti-discriminatieregels aan, maar het probleem is daarmee niet verholpen. ABU gaat telefonisch onderzoek doen naar discriminatie bij uitzendbureaus.

Tevens meldt ABU dat zij een cursus aanbiedt ter voorkoming van discriminatie. "Deze is na het onderzoek van Radar aangescherpt", aldus ABU-woordvoerder Maurice Rojer.