WASHINGTON - Argentinië past zijn monetair beleid naar aanleiding van gesprekken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet aan. Dat heeft minister van Economische Zaken R. Lavagna zaterdag gezegd. "Niemand kan zeker weten of de ene politiek beter is dan de ander", zei Lavagna in Washington waar hij de afgelopen dagen onder meer sprak met het IMF.

Lavagna temperde met zijn uitspraken de positieve stemming die na twee dagen onderhandelen met het IMF was ontstaan. IMF-directeur H. Köhler sprak vrijdagavond over productief overleg dat een nieuwe fase kan inluiden in de onderhandelingen tussen het fonds en het vrijwel bankroete Argentinië.

Om in aanmerking te komen voor steun stelde het IMF echter de voorwaarde dat Argentinië een 'monetair anker' zoekt. Het land liet begin dit jaar de koppeling van de peso en de dollar los, waarop de Argentijnse munt ruim tweederde in waarde zakte. Lavagna zei zaterdag echter zijn beleid ongewijzigd te laten.

Forse lijst

Het IMF vraagt naast een monetaire steun voor de zwakke peso hervormingen van de bankensector, herstel van de zelfstandige positie van de centrale bank en de voltooiing van het belastingstelsel. Een forse lijst waarmee het IMF laat merken dat het nog niet zover is dat Argentinië op steun kan rekenen.

Het IMF is wel akkoord gegaan met het uitstel van de betaling van bijna een miljard dollar, aldus Lavagna die dat als een belangrijke winst van de gesprekken met het IMF zag. President Duhalde van Argentinië verklaarde zaterdag echter dat zonder uitstel Argentinië in gebreke had moeten blijven.