Miljardair en meesterbelegger Warren Buffett treedt aan het einde van zijn termijn terug als commissaris bij de Amerikaanse voedingsmiddelengigant Kraft Heinz. Dat maakte het concern bekend. De 87-jarige Buffett is zijn reisverplichtingen aan het afbouwen.

Buffett speelde een zeer belangrijke rol in de creatie van Kraft Heinz, ontstaan na de fusie tussen Kraft Foods en H.J. Heinz. Zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway werkte samen met investeerder 3G Capital om ketchupmaker Heinz over te nemen in 2013. Een kleine twee jaar later werd Heinz samengevoegd met Kraft Foods.

Begin 2017 steunde Buffett overigens met Berkshire Hathaway het ongevraagde bod van Kraft Heinz en investeerder 3G, van omgerekend 134 miljard euro, op het Brits-Nederlandse Unilever. Dat voorstel werd echter resoluut verworpen door Unilever.

Kort daarna trok Kraft Heinz het voorstel in na ''vriendschappelijk'' overleg met Unilever. Buffett zei later dat het nooit de intentie was om een vijandig bod uit te brengen op Unilever.

Opvolger

Kraft Heinz heeft Alexandre van Damme genomineerd om de vacante plek als commissaris in te vullen. Berkshire Hathaway is nog vertegenwoordigd in de raad namens Tracy Britt Cool en Greg Abel.

Berkshire Hathaway, waar Buffett voorzitter en topman is, publiceerde zaterdag ook zijn jaarlijkse brief aan zijn aandeelhouders. Die wordt door de financiële markten altijd scherp in de gaten gehouden.

Begin dit jaar werden twee managers benoemd tot vicevoorzitters die toezicht houden op delen van Berkshire's activiteiten. De bedrijven van het 'Orakel van Omaha', zoals Buffett ook wel wordt genoemd, bieden wereldwijd werkgelegenheid aan honderdduizenden mensen. 

De ondernemingen houden zich bezig met een lange reeks producten, van spoorwegen en elektrische apparatuur tot ijsjes en ondergoed.

Boekwaarde

De boekwaarde van Berkshire Hathaway kreeg afgelopen jaar een flinke duw in de rug door de meest recente Amerikaanse belastinghervormingen. Dat effect, van maar liefst 29 miljard dollar, werd door Buffett met ''gemengde gevoelens'' ontvangen. Hij is namelijk al tijden voorstander van hogere belastingen voor de zeer welgestelden.

Het operationeel resultaat van Berkshire Hathaway zakte op jaarbasis in het vierde kwartaal tot 3,3 miljard dollar, voornamelijk door verliezen bij de verzekeringsactiviteiten.