De nieuwe luchthaven van Berlijn wordt nog duurder dan gedacht. De totale kosten komen nu op 7,3 miljard euro, 770 miljoen meer dan de laatste raming.

Dat blijkt volgens de televisiezender Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB) uit het meest recente businessplan van de bouwers. Toen het groene licht werd gegeven voor de aanleg, werd nog uitgegaan van 2 miljard euro aan kosten.

Het consortium dat het vliegveld bouwt, zou de helft van het extra benodigde bedrag willen verwerven via bankleningen. De lokale overheid van Berlijn en die van de deelstaat Brandenburg staan volgens RBB niet te springen om nog meer geld in het project te steken.

Het project heeft vanaf het begin te maken gehad met plannings- en bouwfouten en andere vertragingen. Het was aanvankelijk de bedoeling dat het nieuwe vliegveld in 2011 zou openen, maar inmiddels is het vizier gericht op 2020.

Het vliegveld wordt naar voormalig bondskanselier Willy Brandt vernoemd en het komt een kleine 20 kilometer van het stadscentrum te liggen. Als de werkzaamheden klaar zijn, gaat de luchthaven ruim dertig miljoen passagiers per jaar verwerken.

De Duitse hoofdstad heeft nu nog twee luchthavens: Schönefeld en Tegel.