De Chinese verzekeraar Anbang, het moederbedrijf van het Nederlandse Vivat, is door toezichthouders in China onder curatele gesteld.

De autoriteiten nemen voor ten minste een jaar de bedrijfsvoering over bij Anbang en oprichter en voorzitter Wu Xiaohui zal worden vervolgd voor vermeende fraude.

Toezichthouders in het Aziatische land stellen dat Anbang zich heeft beziggehouden met illegale activiteiten die ook de financiële positie van het concern in gevaar hebben gebracht. De afgelopen jaren wordt door de regering in Peking hard opgetreden tegen corruptie.

Wu werd in juni al opgepakt. De topman is ook bekend vanwege zijn banden met de Chinese politieke elite. Zo is hij getrouwd met de kleindochter van de vroegere Chinese leider Deng Xiaoping.

Anbang is volop met miljardenovernames in het buitenland bezig geweest. Zo kocht Anbang naast Vivat ook vastgoed en financiële dienstverleners in Europa en de VS.

Anbang is tevens de eigenaar van het Waldorf Astoria-hotel in New York. Vivat heeft op zijn beurt Zwitserleven, Route Mobiel, Reaal en ACTIAM in bezit.

Gevolgen

Een woordvoerster van Vivat stelde dat de ontwikkelingen in China niet direct gevolgen hebben in Nederland. Het bedrijf heeft zelfstandig toegang tot de kapitaalmarkt.

Onlangs heeft Vivat juist obligaties uitgegeven om leningen uit China af te lossen. "We zijn een zelfstandige vennootschap en staan onder het toezicht van De Nederlandsche Bank", benadrukte de zegsvrouw. "We volgen de ontwikkelingen bij onze aandeelhouder in China natuurlijk wel op de voet."

Gezond

Minister van Financiën Wopke Hoekstra reageerde naar aanleiding van alle media-aandacht ook op de berichten uit China. "Vivat is naar mijn beste weten een gezonde verzekeraar", zo verklaarde hij.

"Anbang is eigenaar van Vivat maar dat betekent niet dat eventuele problemen bij Anbang direct een risico vormen voor de Nederlandse verzekeraars."

DNB doet in principe geen uitspraken over individuele instellingen. "Dit zijn nieuwe ontwikkelingen. We stellen ons op de hoogte", is alles wat de toezichthouder hierover kwijt wilde.

Anbang

In Nederland is Anbang bekend geworden toen het Vivat kocht van de Nederlandse staat en daarmee merken als Reaal en Zwitserleven in handen kreeg. Een jaar later kocht Vivat ook voor een miljard aan hypotheken van Rabobank.

Via Vivat investeerde Anbang bovendien voor 500 miljoen euro in kantoorpanden in onder meer Amsterdam en Utrecht.

In België kocht Anbang in 2015 verzekeraar Fidea. Datzelfde jaar werd ook Delta Lloyd Bank overgenomen en vervolgens omgedoopt tot Nagelmackers.

Ook in Zuid-Korea is Anbang sinds 2015 actief toen het een meerderheidsbelang kocht in Tongyang Life Insurance. Een jaar later werden de Zuid-Koreaanse activiteiten van de Duitse verzekeraar Allianz overgenomen.

Hotels

De meest zichtbare stap op de hotelmarkt was de aankoop van het Waldorf Astoria Hotel in New York voor een kleine 2 miljard dollar. Het bedrijf kocht meerdere hotels in Canada en de Verenigde Staten, maar het lukte de Chinezen niet om Starwood Hotels over te nemen.

Ook op de vastgoedmarkt roerde Anbang zich, met onder meer de aankoop van kantoorgebouwen in New York, Toronto en Vancouver. In totaal stak Anbang in 2015 en 2016 meer dan 15 miljard euro in de overzeese expansie. 

Toen de Chinese overheid vorig jaar aankondigde de rem te gaan zetten op "irrationele investeringen" door Chinese bedrijven, zoals hotels, vastgoed en sportclubs, had ze Anbang al op het oog. Ook andere partijen als Dalian Wanda en Fosun worden in de gaten gehouden omdat ze zich diep in de schulden hebben gestoken voor allerlei aankopen.