De vakbonden hebben het cao-overleg over de nieuwe arbeidsvoorwaarden voor rijksambtenaren afgebroken. Ze willen dat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) tegemoetkomt aan de looneis van 3,5 procent.

Dit melden vakbonden FNV Overheid, Ambtenarencentrum, CNV Overheid en CMHF donderdag. De bonden waren twee maanden in onderhandeling met het ministerie.

"Zij stelt geen geld beschikbaar voor de looneis van de vakbonden van 3,5 procent", aldus de bonden. "Daarmee wijkt ze sterk af van eerdere kabinetsuitspraken over de noodzaak van een goede loonsverhoging. Echter, een loonbod van de minister blijft uit."

De cao voor rijksambtenaren geldt voor 110.000 ambtenaren en liep op 31 december 2017 af.

Voortijdig

Minister Ollongren vindt de dat bonden de onderhandelingen "voortijdig" hebben afgebroken. Het is simpelweg nog te vroeg om te weten welke loonruimte er is, Ollongren. 

De bewindsvrouw vindt het verder jammer dat de bonden het overleg nu al hebben afgebroken. ''We waren op zich goed en constructief in overleg.'' Ze wijst erop dat het kabinet dit voorjaar meer duidelijkheid krijgt over de begroting dit jaar. ''De bonden kiezen ervoor om nu te zeggen: 'wij vinden het onvoldoende'.''