Zuivelconcern FrieslandCampina kampte afgelopen jaar met eenmalige afschrijvingen in China en Duitsland en lasten door herstructureringen. Mede daardoor is de jaarwinst fors lager uitgevallen. 

De winst ging in vergelijking met een jaar eerder met dik 37 procent omlaag naar 227 miljoen euro, maakt het bedrijf donderdag bekend. De eenmalige posten drukten het bedrijfsresultaat per saldo met 90 miljoen euro.

In China is fors afgeschreven vanwege financiële problemen bij samenwerkingspartner Huishan Dairy. Inmiddels is de situatie daar weer op de rails.

Verder speelt mee dat in Duitsland een fabriek wordt gesloten en ook op het hoofdkantoor in Nederland wordt gereorganiseerd. Daar verdwijnen mogelijk zo'n honderdvijftig banen. FrieslandCampina had ook last van de ongunstige wisselkoersen met de Nigeriaanse naira en Chinese yuan.

Verkopen

De onderneming wist zijn verkopen wel met ruim een tiende op te voeren. Dat was vooral te danken aan de gestegen kaasprijzen en hogere prijzen voor boter en vet.

FrieslandCampina moest het vorig jaar wat betreft verkoopgroei vooral hebben van landen in Azië. Ook profiteerde de onderneming van de gestegen kaasprijzen en hogere prijzen voor boter en vet.

De omzet dikte zo met ruim 10 procent naar iets meer dan 12 miljard euro. Het was tevens het eerste jaar dat de opbrengsten van het eerder overgenomen Engro Foods in Pakistan konden worden meegeteld.

Nieuwe producten

FrieslandCampina heeft in 2017 minder pure melk aan de man gebracht in Europa. Maar dat kon deels worden gecompenseerd door allerlei nieuwe producten. Schumacher wijst op de vele smaken yoghurt, kwark met granola en de toenemende populariteit van speciale luxe koffie's met melk.

Het totale Europese verkoopvolume van het bedrijf achter merken zoals Frico, Chocomel, Friesche Vlag en Friso ging vorig jaar nog iets omlaag. Voor 2018 wordt vanwege innovaties weer op een toename van de vraag gerekend.

Het gaat dan niet alleen om Nederland. Voor de Russische markt is Fruttis-yoghurt bijvoorbeeld een recente vernieuwing en in Spanje is een verbeterde receptuur van Edam-kaas in de handel gekomen.

Melk

Topman Hein Schumacher spreekt van een uitdagend jaar voor het zuivelconcern.De hogere prijzen hingen samen met de gestegen melkprijs voor boeren, die voor een groot deel is doorberekend aan de klant.

Alle melk moest dus ook voor een hoger bedrag worden ingekocht bij melkveehouders, wat de marges bij FrieslandCampina iets onder druk zette.

Evenwicht

FrieslandCampina verwacht dat de zuivelmarkt halverwege 2018 weer in evenwicht komt en dat de melkprijs dan stabiliseert.

Voor de eerste helft van dit jaar wordt wel rekening gehouden met druk op de omzet. Dat heeft te maken met de huidige sterke koers van de euro ten opzichte van andere munten.