KAATSHEUVEL - Ongeveer 3300 onafhankelijke autobedrijven hebben een gedragscode ondertekend waarin ze beloven hun klanten eerlijk te behandelen. Dat heeft de brancheorganisatie Bovag dinsdag laten weten.

De code bepaalt bijvoorbeeld dat onderdelen niet onnodig worden vervangen, dat alleen afgesproken werkzaamheden worden verricht en dat op de rekening uitsluitend zaken staan die daadwerkelijk zijn gedaan.

De onafhankelijke autobedrijven zijn terug te vinden op de website www.mijnautobedrijf.nl van de Bovag. Automobilisten kunnen vanaf dinsdag op deze site precies nagaan welke onafhankelijke garage in de buurt hun auto kan onderhouden.

Uit onderzoek van de ANWB bleek onlangs dat ruim de helft van de garages geen voldoende haalt voor het uitvoeren van autobeurten. Veel garages brengen hun klanten reparaties in rekening die niet zijn uitgevoerd. Ook zien veel monteurs allerlei gebreken over het hoofd. De nieuwe gedragscode moet daar verandering in brengen.

De site is ook bedoeld voor mensen met een nieuwe wagen. Zij kiezen er nu vaak nog voor het onderhoud van hun auto uit te laten uitvoeren door een merkdealer. Ze denken zo de beste onderdelen en service te krijgen en nemen het op de koop toe dat ze vaak duurder uit zijn dan bij onafhankelijke garages.

Volgens de Bovag hebben wijzigingen in de Europese regelgeving ervoor gezorgd dat onafhankelijke bedrijven net zo goed als merkdealers nieuwe auto's kunnen onderhouden. Onafhankelijke monteurs hebben nu toegang tot dezelfde informatie en trainingen als de merkgarages. Ook de garantie blijft geldig bij onafhankelijke autobedrijven en de gebruikte, vaak merkloze onderdelen voldoen aan alle eisen die de fabrikanten stellen.

De consument moet hier volgens de Bovag van profiteren. Onafhankelijke garages werken vaak goedkoper dan merkdealers. Bovendien hebben automobilisten meer keuze uit autobedrijven.