Duitsland wil met Nederland in gesprek over het regeringsstandpunt om de EU-begroting niet te verhogen.

De Duitse minister Peter Altmaier zegt de komende maanden intenstief met Nederland over de kwestie te willen praten. Dit zei hij voorafgaand aan overleg van de ministers van van Financiën van de eurolanden.

De Europese Commissie komt in mei met een voorstel over de meerjarenbegroting van de EU na 2020. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk levert een gat op van minstens 12 miljard euro.

Nederland wordt al relatief zwaar getroffen door de Brexit en wil niet ook nog eens meer aan de EU afdragen. ''Het is glashelder wat onze inzet is: een lager en gemoderniseerd budget en dat zullen we ook uitdragen", zei minister van Financiën Wopke Hoekstra in Brussel.

Paper

Het Nederlandse standpunt is verwoord in een paper dat is verspreid onder de andere lidstaten en de Europese Commissie. Daarin staat dat besparingen vooral moeten worden gevonden in het landbouwbeleid en de fondsen voor armere regio's.

Onder meer Oostenrijk wil de EU-begroting ook niet laten groeien, maar meerdere landen in Oost-Europa zijn wel bereid meer af te dragen. Het Duitse coalitieakkoord biedt die mogelijkheid ook, maar wat Duitsland gaat doen, wordt pas besloten als er een regering is, zei Altmaier.