De werkonderbreking maandag bij Transavia heeft twaalfduizend reizigers getroffen. De luchtvaartmaatschappij kan in elk geval negenduizend van hen maandag op de plaats van hun bestemming krijgen.

''Wij hebben duizend passagiers omgeboekt, wat betekent dat ze op een andere dag vliegen. Voor tweeduizend passagiers kijken we nog naar een oplossing", laat een woordvoerder van het bedrijf maandag weten.

De schade van de staking loopt volgens de woordvoerder "in de miljoenen". Het bedrijf wil hier geen verdere details over delen.

Vliegtuigen van Transavia bleven tussen 6.00 uur 's ochtends en het middaguur aan de grond. Piloten staakten wegens een al maanden durend conflict over een nieuwe cao. Dertig geplande vluchten op Schiphol, Rotterdam en Eindhoven werden geannuleerd of liepen vertraging op.

Transavia heeft van de pilotenvakbond VNV nog niet gehoord of er meer stakingen op stapel staan. Directeur Mattijs ten Brink van Transavia zei eerder ''teleurgesteld" te zijn dat passagiers de gevolgen van het conflict ondervinden.

De VNV zegt dat het Transavia nu wel duidelijk is dat het ze menens is. De vakbond is bereid binnenkort weer met het bedrijf te praten. Dit zou verdere stakingen kunnen voorkomen.