De Spaanse minister voor Economische Zaken, Luis de Guindos, is door de Eurogroep als enige voorgedragen als nieuwe vicepresident bij de Europese Centrale Bank (ECB).

De Ierse kandidaat Philip Lane heeft zich teruggetrokken, heeft de Ierse minister van Financiën, Paschal Donohoe, maandag bekendgemaakt.

Dit gebeurde vlak voordat de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden, een keuze zou maken uit de twee kandidaten. Met het afvallen van Lane, blijft alleen De Guindos over als kandidaat voor de tweede positie bij de centrale bank.

Zegen

De Guindos krijgt de zegen van de Eurogroep, liet voorzitter Mario Centeno maandag weten. De EU-regeringsleiders nemen volgende maand een formeel besluit over de opvolging van de Portugees Vítor Constâncio. Zijn termijn eindigt in mei.

De commissie Economische Zaken van het Europees Parlement sprak vorige week na het horen van de kandidaten nog een voorkeur uit voor Lane. Het optreden van de Ier zou ''overtuigender" zijn geweest.

Unaniem

Volgens Donohoe is ook De Guindos uitermate geschikt voor de baan en is het beter als de beslissing unaniem wordt genomen. Donohoe wilde niet dat hier onenigheid over zou ontstaan binnen de Eurogroep. De Ierse minister feliciteert De Guindos en wenst hem succes in zijn toekomstige functie.

Volgens de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra zijn beiden ''uitstekende kandidaten''. Hoekstra: ''Ik ken De Guindos als een uitstekend minister met wie ik de aangelopen tijd regelmatig heb gesproken en heel fijn samengewerkt. Hij zal een heel goede vicepresident zijn en ik wens hem veel succes en plezier in zijn nieuwe rol."

Mario Draghi

Het ECB-bestuur bestaat uit zes directieleden plus de negentien presidenten van de nationale centrale banken. Volgend jaar komen nog twee directiezetels vrij en vertrekt ook de Italiaanse voorzitter Mario Draghi. Spanje is sinds 2012 niet meer vertegenwoordigd in het bankbestuur, waar nog nooit een Ier in heeft gezeten.

Nu Lane voor het vicepresidentschap afvalt, wordt hij waarschijnlijk volgend jaar de hoofdeconoom bij de ECB.