Chipreus Qualcomm heeft afgelopen weekend zijn oor te luister gelegd bij aandeelhouders van het Nederlandse NXP. 

De Amerikanen willen het Eindhovense bedrijf graag inlijven, maar aandeelhouders zijn vooralsnog niet akkoord gegaan met een bod van 110 dollar per aandeel. Qualcomm wilde te weten komen wat investeerders wel een schappelijke prijs vinden.

De Amerikaanse zender CNBC bracht het nieuws over Qualcomm naar buiten. Daarbij werd op basis van ingewijden een verhoging van de prijs tot 120 dollar per aandeel als mogelijkheid genoemd.

Elliott Advisors

De chipreus deed ruim een jaar geleden al een overnamevoorstel, maar kreeg nog maar weinig aandeelhouders mee. Onder meer de activistische investeerder Elliott Advisors ligt dwars.

De aanmeldingstermijn is inmiddels al meerdere keren verlengd. Qualcomm zet het bod door als 80 procent van de stukken is aangemeld.

Groen licht

Het Amerikaanse bedrijf kreeg onlangs onder voorwaarden groen licht vanuit Brussel voor de overname van het chipbedrijf. Die goedkeuring liet meer dan een jaar op zich wachten. Qualcomm weigerde op de kwestie in te gaan.

Overigens heeft branchegenoot Broadcom op zijn beurt Qualcomm in het vizier. Dat bedrijf heeft een vijandig bod van zo'n 105 miljard dollar uitgebracht op Qualcomm. Voorwaarde is wel dat de overname van NXP doorgaat voor de afgesproken prijs, of helemaal wordt afgeblazen.