BRUSSEL - Europees commissaris Hübner (regionale hulp) wil 50 tot 100 miljoen euro uit een pot voor de Britse West-Midlands uittrekken voor de begeleiding van werknemers die hun baan zullen verliezen bij de bijna failliete autoproducent MG Rover.

Het geld is vooral bedoeld voor het opzetten van nieuwe bedrijven en de omscholing van personeel. Dat heeft de woordvoerster van Hübner dinsdag bekendgemaakt.

Het geld maakt deel uit van een groter Europees fonds voor de periode van 2000 tot en met 2006 van 890 miljoen euro voor de West-Midlands, waar MG Rover is gevestigd. Door geld uit deze pot anders te besteden, komen er middelen vrij om de problemen voor MG Rover-medewerkers op te vangen. Voor de 50 tot 100 miljoen euro moeten de Britse overheid of regionale autoriteiten zelf nog eens een even groot bedrag aan cofinanciering van hulpprogramma's reserveren.

Het geld is nadrukkelijk niet bedoeld voor directe inkomenssteun aan personeel of redding van delen van het concern. De regering-Blair wacht nog op formele toestemming van Europees commissaris Kroes (concurrentiebeleid) om een pakket aan noodmaatregelen ter waarde van 150 miljoen pond (220,5 miljoen euro) te treffen voor personeel van MG Rover.