LONDEN - De inflatie in Groot-Brittannië heeft in maart met 1,9 procent het hoogste niveau bereikt sinds mei 1998. Vooral de hoge brandstofprijzen zijn daar debet aan, aldus het Britse bureau voor de statistiek dinsdag.

Het inflatiepercentage is hoger dan analisten hadden verwacht. Zij gingen uit van 1,7 procent. In februari bedroeg de inflatie 1,6 procent.

Vooral de transportprijzen, zoals die van vliegtickets, stegen flink. In maart gingen die met 0,7 procent omhoog en over heel het jaar genomen bedroeg de stijging 4 procent. Dit komt vooral door de hoge prijzen voor brandstof.

Ook de gestegen kosten voor grondstoffen deden hun invloed gelden. De grondstofprijzen voor de Britse industrie stegen het afgelopen jaar met een record van 11,4 procent. Fabrikanten kunnen deze kosten moeilijk afwentelen op de consumenten omdat die de hand voornamelijk op de knip houden.

De hogere inflatie kan leiden tot een renteverhoging van de Britse centrale bank, de Bank of England. De bank houdt rekening met een inflatiepeil van 2 procent binnen twee jaar en heeft aangegeven nog geen renteverhoging te overwegen. De rente in Groot-Brittannië staat nu op 4,75 procent.