Piloten van Transavia gaan staken, maakt de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) bekend. Dit doet de vakbond, omdat het management van de luchtvaartmaatschappij niet met een cao-voorstel heeft ingestemd.

De pilotenvakbond had Transavia tot 13.00 uur de tijd gegeven om met het voorstel in te stemmen, maar dat is niet gebeurd, meldt de VNV zaterdag in een verklaring.

"Gesprekken en onderhandelingen lijken nu achter ons te liggen", verklaart de VNV. "Met pijn in het hart gaan we nu over tot het plannen van werkonderbrekingen."

Roosters

De piloten van Transavia zitten al ruim veertien maanden zonder cao. Belangrijkste struikelblok in de onderhandelingen is de roostervoering. De werktijden zouden zo onvoorspelbaar zijn, dat het voor de piloten haast onmogelijk is het werk te combineren met bijvoorbeeld gezinstaken of hobby's.

Dinsdag deelden piloten flyers uit op de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam. Daarmee waarschuwden zij passagiers voor mogelijke acties in de tweede helft van februari. Wanneer de staking precies zal plaatsvinden, maakt de VNV op een later tijdstip bekend.

Tegenvoorstel

De piloten en Transavia waren al maanden in overleg over een nieuwe cao. De dochteronderneming van KLM zegt op vrijdag nog een tegenvoorstel te hebben gedaan aan de VNV.

"Een aanbod met structurele verbeteringen op het gebied van loon, winstdelingsregeling en roosterstabiliteit", aldus een woordvoerder. Maar zaterdagochtend bleek in een gesprek dat VNV er niet op wilde ingaan en dat de bond alleen een antwoord op het eigen voorstel wilde.

Twaalf uur

De luchtvaartmaatschappij heeft van de pilotenvakbond nog niet gehoord waar en wanneer de werkonderbrekingen gaan plaatsvinden. De bond moet dit wel minstens twaalf uur van tevoren melden bij Transavia.

Momenteel is het krokusvakantie in de regio Zuid, volgende week volgen andere regio's. Wat betreft vliegverkeer is het druk richtingen bestemmingen voor wintersport, zegt de woordvoerder.