NEW YORK - Telecomconcern WorldCom is onder streng toezicht gesteld van de rechtbank in New York. Een toezichthouder moet in de gaten houden of het bedrijf geen documenten vernietigt die van belang kunnen zijn in het onderzoek naar het bedrijf.

Ook is de betaling van salaris en bonus tot een maximum van .000 dollar beperkt om verrijking te voorkomen. De beurstoezichthouder SEC diende woensdag een aanklacht wegens fraude in tegen WorldCom. Bij de val van energiehandelaar Enron vernietigden medewerkers op grote schaal papieren bewijzen.

WorldCom ontsloeg dinsdag de financiële topman omdat hij bijna 4 miljard dollar niet meerekende in de winstcijfers door kosten als investeringen te boeken. De bekendmaking sloeg in de financiële wereld in als een bom. Na de geruchtmakende val van Enron zijn inmiddels verscheidene bedrijven in opspraak geraakt.

In een brief aan de Amerikaanse president Bush liet WorldCom-topman J. Sidgmore weten verrast en verontwaardigd te zijn over de ontdekte fraude en beloofde alle medewerking aan het onderzoek. Door de malversaties lijkt het telecomconcern af te stevenen op een bankroet. Het bedrijf is in gesprek met banken over aanvullende kredieten voor de rentebetaling, zo liet Sidgmore tevens in de brief weten.

Bush liet zich vrijdagavond kritisch uit over de boekhoudschandalen. "Het Amerikaanse bedrijfsleven moet begrijpoen dat er een hogere roeping is dan te proberen de cijfers te vervalsen door hier en daar met een miljard te schuiven en te hopen dat niemand het ziet", aldus de Amerikaanse president.

WorldCom heeft een schuldenlast van 30 miljard dollar. De fraude kan voor banken reden zijn om onmiddellijke aflossing te eisen. Vrijdag maakte het bedrijf een begin met eerder aangekondigde reorganisatie waarbij 17 duizend banen verdwijnen. Om aan meer geld te komen zou het bedrijf tevens overwegen onderdelen te verkopen.

/NIEUWSCongres dagvaardt top WorldCom