Medewerkers van woningcorporaties gaan komende maand actievoeren en staken. Werkgevers zijn inhoudelijk niet ingegaan op het ultimatum van FNV en CNV.

Dat maken FNV en CNV Vakmensen vrijdag bekend na onderhandelingen met Aedes, de landelijke branchevereniging van woningcorporaties.

De acties zullen uitmonden in een landelijke stakingsdag op 27 maart in Utrecht. Omdat werkgevers de vakbonden niet tegemoet wilden komen, zijn acties volgens de bonden onvermijdelijk geworden.

Werkgevers bieden medewerkers over 2017 geen loonsverhoging en over 2018 slechts 1,5 procent, aldus Janneke Waage, eerste onderhandelaar FNV. Dat is onder inflatie en leidt tot koopkrachtverlies.

"De corporatiemedewerkers zijn het gebrek aan waardering van Aedes meer dan zat", aldus Waage. Er is al meer dan een jaar geen cao. Ze spreekt van een beschamend loonbod.

Eisen

Bonden en corporatiemedewerkers eisen een loonsverhoging van 2 procent over 2017 en in 2018 nog eens 1,5 procent. Ook hebben de vakbonden een generatiepactregeling voorgesteld. Oudere werknemers moeten daarbij minder kunnen werken ten gunste van jonge, nieuwe collega’s. 

Daarnaast moeten werkgevers van FNV en CNV meer maatregelen nemen om de werkdruk van medewerkers te verlagen. Werkgevers willen de verlaging van de loonschalen doorvoeren bij alle medewerkers die met en voor de huurder werken. Volgens de bonden heeft deze groep te maken met een steeds hogere werkdruk.