DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen moeten nu echt aan hardere eisen voldoen. Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat zet dinsdag haar handtekening onder het nieuwe contract dat de NS het recht geeft tot 2015 op het hoofdrailnet te rijden. De zogenoemde concessie gaat met terugwerkende kracht per 1 januari in.

De NS wordt in de loop van 2006 afgerekend op harde eisen, zoals het aantal zitplaatsen, de kans dat een reiziger een conducteur tegenkomt en de reinheid van de treinen en stations. Bovendien moet in 2007 89 procent van de treinen op tijd rijden.

Grote druk

Schultz wilde de spoorwegen in eerste instantie tot 2008 de ruimte geven het bedrijf op orde te krijgen. Tot die tijd zou het bedrijf niet worden afgerekend op zijn prestaties. Onder grote druk van de Tweede Kamer moest Verkeer en Waterstaat afgelopen najaar echter terug naar de onderhandelingstafel met als resultaat dat in de loop van volgend jaar de NS al aan strengere eisen moet voldoen.

Vervoerplan

De NS moet zelf aangeven welke prestaties het bedrijf elk jaar denkt neer te zetten. De plannen van de NS voor dit jaar zijn begin maart voorgelegd aan de Tweede Kamer. Een meerderheid keurde dit zogenoemde vervoerplan goed.

De NS wil dit jaar 86,5 procent van de treinen op tijd laten rijden, in 35 procent van de gevallen moeten reizigers informatie over vertragingen krijgen en de kans dat iemand een conducteur tegenkomt, moet uitkomen op 50 procent.