De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft een nieuwe afschrijving moeten doen van 1,3 miljard euro op het militaire transporttoestel A400M vanwege problemen met de productie en ontwikkeling.

Airbus heeft nu al meerdere miljarden moeten afschrijven op het A400M-programma, dat jarenlange vertraging en kostenoverschrijdingen heeft gekend. Dat maakt het bedrijf donderdag bekend bij de publicatie van zijn cijfers.

Leveringen waren onder meer vertraagd vanwege problemen met de enorme propellormotoren van het vrachttoestel. In 2015 stortte in Spanje nog een A400M neer bij een testvlucht. Zeven landen hebben bestellingen gedaan voor de A400M.

Winst

Airbus boekte in 2017 een nettowinst van bijna 2,9 miljard euro, tegen 995 miljoen euro een jaar eerder. De omzet was redelijk stabiel op 66,8 miljard euro, met een orderportefeuille ter waarde van 997 miljard euro.

Het concern heeft bestellingen in de boeken staan voor 7.265 verkeersvliegtuigen. Airbus leverde vorig jaar een recordaantal van 718 vliegtuigen aan klanten. Dat waren er 688 in 2016. Voor 2018 denkt het bedrijf ongeveer achthonderd vliegtuigen af te leveren.

Moeilijkheden

De onderneming heeft ook te kampen met moeilijkheden met de populaire A320neo als gevolg van motorproblemen bij leverancier Pratt & Whitney. Daardoor moesten sommige toestellen aan de grond blijven staan.

Airbus stelt dat de productie van het vliegtuig voor de korte tot middellange afstand is opgevoerd en dat een recordaantal A320neo's aan klanten werd geleverd.