De inflatie in de Verenigde Staten is iets hoger uitgevallen dan verwacht. Op jaarbasis steeg het prijspeil met 2,1 procent in januari

Dit blijkt woensdag uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Analisten gingen uit van een toename van 1,9 procent.

Vergeleken met een maand eerder bleef de stijging van het prijspeil gelijk. In december werd ook al een inflatie van 2,1 procent op jaarbasis gemeld. 

Als de prijsveranderingen van voedsel en energie niet worden meegenomen, de zogeheten kerninflatie, steeg het prijspeil met 1,8 procent. Ook dit cijfer is gelijk aan december. 

Beleggers en aandelenvolgers keken al enkele weken uit naar het cijfer. Investeerders zouden de laatste weken hun aandelen hebben verkocht uit vrees voor hogere inflatie. Met een grotere stijging van het prijspeil is er namelijk een hogere kans dat de Federal Reserve de geldkraan dichtdraait. 

Na bekendmaking van de cijfers wisselde de AEX-index kortstondig een winst om in een licht verlies. Drie kwartier voor de opening van de Amerikaanse beurzen lijken die ruwweg 1 procent in de min te gaan starten.