De Nederlandse economie toonde vorig jaar de grootste groei in tien jaar, maar de krapte op de arbeidsmarkt kan op termijn roet in het eten gooien.

"Je ziet echt dat er steeds meer bedrijven zijn die geremd worden in hun activiteiten doordat ze het personeel niet hebben", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen in gesprek met NU.nl.

"Dus als dat voortduurt, dan kan een krapper wordende arbeidsmarkt een rem op de economische groei zetten." 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vraagt ondernemers met regelmaat naar belemmeringen die zij voor hun bedrijf zien. En een tekort aan personeel wordt steeds vaker als obstakel genoemd.

Krapper

Uit woensdag gepubliceerde gegevens van het CBS blijkt dat er voor het eerst sinds eind 2008 weer sprake is van een gespannen arbeidsmarkt. 

Het aantal vacatures groeit, terwijl het aantal werklozen juist afneemt. Tegenover iedere openstaande vacature stonden er in het afgelopen kwartaal 1,8 personen zonder werk die wel beschikbaar en op zoek naar een baan zijn.

Door de economische groei doen bedrijven betere zaken en hebben ze flink meer personeel nodig. En het ziet er niet naar uit dat dit snel zal veranderen.

"Als wij ondernemers zelf vragen naar wat zij nu van de toekomst verwachten, zegt het gros dat ze voor de komende tijd verwachten dat het aantal vacatures eerder zal stijgen, dan zal dalen", meent Van Mulligen.

Hij benadrukt wel dat er nog altijd zo'n 1,2 miljoen mensen zijn die willen gaan werken, meer uren willen werken of op dit moment even niet op zoek zijn. 

Bouw

Maar de vacatures sluiten niet altijd aan op de mensen die werk zoeken. Met name de bouw heeft hier last van.

"De bouw is deels aan het vergrijzen, er gaan veel mensen uit. Maar er is een groot tekort aan jonge, net opgeleide mensen die van een technische opleiding op mbo-niveau komen en op de bouwplaats aan de slag kunnen", verklaart de econoom.

"Dat zijn mensen die tijdens de crisis een bouwopleiding hadden moeten doen, want dan waren ze nu afgestudeerd en konden ze beginnen. Maar tijdens de crisis begon je natuurlijk niet aan een bouwopleiding, want de bouw lag op zijn gat."

Hogere lonen

Toch is een krappere arbeidsmarkt niet alleen maar slecht nieuws. "Het kan ook leiden tot hogere lonen", meent Van Mulligen. "Puur vanuit een economisch standpunt zou je verwachten dat die lonen ook een keer moeten gaan stijgen. En dat zou dan de ergste krapte eraf halen", stelt hij.

"En dat is natuurlijk een stimulans voor de consumptie en dat geeft weer een stevige boost aan de economische groei."