Bezorgdienst Foodora zal "met tegenzin" moeten kijken naar een zzp-constructie voor de bezorgers als deze bij concurrenten Deliveroo en Uber Eats toegestaan wordt. 

"Het is oneerlijke concurrentie op het gebied van arbeidsvoorwaarden", vertelt directeur Vincent Hosman aan NU.nl na berichtgeving door De Telegraaf. Hij benadrukt nog geen concrete plannen te hebben om te gaan werken met zelfstandige bezorgers.

Hosman doet de uitspraken nadat het kabinet onlangs aankondigde tot 1 januari 2020 geen boetes of naheffingen op te leggen aan opdrachtgevers en zzp'ers wanneer er eigenlijk sprake is van een verkapt dienstverband. Kwaadwillenden worden wel aangepakt, maar in veel gevallen is de situatie niet zo duidelijk.

Voor Foodora, waar zo'n duizend bezorgers werken, duurt dit allemaal te lang. Er wordt getwijfeld of de maatregelen van de overheid wel genoeg zijn om een gelijk speelveld te creëren.

Sociale lasten 

"Voor ons is onduidelijk wat dit nou precies betekent voor onze industrie." Eerder kreeg Foodora het advies van juridisch experts dat werken met zzp'ers helemaal geen optie was voor de bezorgdienst. Maar Hosman zegt ook helemaal niet met een dergelijke constructie te willen werken. 

Hij kan verder geen exact bedrag plakken op het nadeel dat Foodora ondervindt door de zzp-opzet van andere bezorgdiensten. "Maar als werkgever heb je ook te maken met sociale lasten, verzekeringen en ziekte. Dat zijn dingen waar wij onze verantwoordelijkheid voor nemen."

Uber Eats werkt al sinds de oprichting van de bezorgdienst met freelance bezorgers. Sinds 1 februari biedt Deliveroo bezorgers ook geen contract meer aan.