AMSTERDAM - De koersen op de Amsterdamse beurs zijn vrijdag tegen het slot erg hard gestegen.


Bekijk video

De belangrijkste beursgraadmeter AEX kwam uit op een grote stijging van 4,92 procent (20,60 punten) tot 439,66 punten. Vergeleken met de dip van woensdagmorgen zijn de koersen bijna 10 procent hoger.

Uitschieter vrijdag was het automatiseringsbedrijf Getronics, met een koerswinst van 9,04 procent naar 1,93 euro, zonder duidelijke aanleiding. Ook het aandeel van chipfabrikant ASML viel op door 7,37 procent op te springen tot 16,03 euro.

Lichten op knalgroen

Het enige 'lelijke eendje' in de opwaartse trend was handelshuis Hagemeyer. Dat moest de waarschuwing voor een mindere winst bekopen met een 11,11 procent lager aandeel op 14 euro rond. Verder klommen van de 23 andere fondsen in de AEX. Bij de Midkap stonden de lichten eveneens op knalgroen, met een stijging van 2,41 procent tot 455,45 punten.

"De stijging ziet er schitterend uit, maar het maakt ook wel angstig. Dit is geen gezonde trend," aldus een handelaar. Dat vrijdag de laatste handelsdag van dit kwartaal is, kan volgens een beurshandelaar een oorzaak zijn. Enkele bedrijven en handelaren zouden dan hun koersen willen oppoetsen: "Dat kan betekenen dat we maandag weer naar beneden gaan."

De handelaar verwacht dat de AEX daarna opklimt. Op het Damrak gaat de beurswijsheid dat snelle dalingen zich doorgaans tot tweederde herstellen. "De AEX stond op 530, zakte naar 400, dus dan zouden we herstellen tot 475. Dat zou niet vreemd zijn, want daar ligt een steungrens."

Andere Europese beurzen

De Amsterdamse koersen werden vrijdag ook opgedreven door koerswinsten op Wall Street, dat vrijdag na lager te zijn begonnen, snel op winst stond. De andere Europese beurzen profiteerden eveneens. Parijs sloot 4,15 procent hoger. Londen deed het 2,55 procent beter en Frankfurt stond aan het eind van de handel 2,9 procent in de plus.

Xerox-schandaal

Wall Street begon iets lager, maar zat al snel op winst. Dat gaf de beleggers in Europa weer moed. Dat er weer een boekhoudkundig schandaal is, ditmaal bij Xerox, had niet veel invloed. "Xerox had al moeilijkheden met de Amerikaanse toezichthouders, dus deze bekendmaking is geen verrassing," aldus een beurshandelaar.

De mededeling dat de vertrouwensindex van de Universiteit van Michigan hoger was dan de eerder meegedeelde tussenstand, werd goed ontvangen. Verder zakte de index van Amerikaanse inkoopmanagers minder dan was verwacht. Dat de consumentenbestedingen in de VS met ,1 procent waren afgenomen, was al voorzien.

Verzekeraars

De verzekeraars in Europa deden het goed. In Groot-Brittannië zijn ze niet verplicht aandelen op het huidige lage peil te verkopen om aan de eisen van de financiële autoriteiten te voldoen. Voor Prudential resulteerde dat in een koersstijging van ruim 7 procent. Friends Provident was bijna 9 procent hoger. Het Nederlandse ING profiteerde met een koerswinst van 7 procent, Aegon was 6,4 procent beter.

Euro

De euro gaf in de loop van de dag terrein prijs, na even met ,9993 dicht tegen de pariteit met de dollar te hebben gezeten. Interventies ten gunste van de yen door de VS en Europa hadden hun weerslag op de koersverhouding euro-dollar.

De Europese munteenheid stond aan het eind van de middag op ,9855 dollar, vrijwel net zo veel als bij het slot van vrijdag. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6460 naar 0,6465.