Het Nederlands-Belgische biotechbedrijf Galapagos wil een beschermingsmuur opbouwen om een overname door farmabedrijf Gilead tegen te kunnen houden.

Dit zegt Galapagos-topman Onno van de Stolpe in een maandag gepubliceerd interview met Het Financieele Dagblad. Van de Stolpe wil Galapagos uitbouwen tot een eigen farmaceut in plaats van het concern op te laten gaan in een groter bedrijf.

Om een overname te voorkomen zoekt hij een andere onderneming die een belang wil nemen van 10 procent in Galapagos. Omdat volgens Belgische wetgeving een tweede grootaandeelhouder niet gedwongen kan worden om aandelen te verkopen, moet dit een overname moeilijker maken.

Onderzoeksprogramma's

Volgens Van de Stolpe zijn grote farmaceuten alleen geïnteresseerd in de nieuwe medicijnen die al zijn goedgekeurd. Enthousiasme om nieuwe onderzoeksprogramma’s te ontwikkelen zou ontbreken bij deze bedrijven.

Gilead heeft al een belang van 13 procent in Galapagos en aandeelhouders verwachten ook een overnamebod. Maar Van der Stolpe zei eerder op korte termijn geen bod te verwachten en hoopt zo nog even de tijd te hebben om een nieuwe grootaandeelhouder te zoeken.

Bij de ontwikkeling van één van de meest veelbelovende middelen van Galapagos, reumamedicijn filgotinib, werkt Galapagos sinds 2015 al samen met Gilead.