WASHINGTON - Minister Zalm van Financiën is voorstander van de invoering van kerosinebelasting op Europese vluchten als nieuwe financieringsbron voor schuldverlichting voor de armste landen. De extra belastingmaatregel zou hij wel elders aftrekken, "want in Nederland doen wij al in ruime mate aan ontwikkelingshulp."

De vice-premier zei dit zondagmiddag na afloop van de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Een heffing van 33 eurocent per liter zou jaarlijks 6 miljard euro opleveren. In Nederland bestaat zo'n belasting op vliegtuigbrandstof al voor binnenlandse vluchten.

De Franse en Duitse minsters van Financiën zijn ook voor het plan, waarmee de vliegtickets in Europa duurder zouden worden. De Europese ministers willen er de komende maand in Brussel over doorpraten. Minister Zalm was in Washington echter niet optimistisch over een snelle invoering. "Ik zie het nog niet zo gauw van de grond komen", zei hij.

Zalm reageerde terughoudend op uitspraken van zijn Britse collega Gordon Brown, die zich zaterdag optimistisch had uitgelaten over een naderende overeenstemming tussen de zeven rijkste industrielanden over schuldverlichting van de armste landen.

De G7-landen slaagden er nu opnieuw niet in, maar volgens Brown kunnen ze de volgende ontmoeting, in juli in het Schotse Gleneagles, knopen doorhakken. "Dat zou tijd worden. Maar meestal komt iemand met een mooi plan en dan mag iemand anders dat betalen. Terwijl Amerika en Japan toch de zwaargewichten in de wereldeconomie zijn", aldus Zalm.

Nederland wil ook de huidige belegging in de goudvoorraad omzetten in rentedragende beleggingen, om de schuldenproblematiek te helpen financieren. Daar zijn de Amerikanen fel tegen.