EINDHOVEN - Philips is in het eerste kwartaal dit jaar uitgekomen op een nettowinst van 117 miljoen euro. Het bedrag is veel lager dan de 550 miljoen euro van het eerste kwartaal van vorig jaar en ook lager dan analisten hadden verwacht.

De omzet was met 6,64 miljard euro nagenoeg gelijk aan die van een jaar geleden, maakte het elektronicaconcern maandag bekend. Onder meer de halfgeleidersector deed het minder goed. Daar verwacht Philips in de tweede helft van dit jaar geen verbetering.

Miljard

Analisten hadden gerekend op een omzet van 6,5 miljard tot 6,9 miljard euro en op een nettowinst die tussen de 118 miljoen euro en 194 miljoen euro zou terechtkomen. Ook de operationele winst van 193 miljoen euro viel wat tegen.

De winstval is voor een belangrijk deel veroorzaakt door dochteronderneming LG.Philips LCD, die in het eerste kwartaal onverwacht een verlies van 34 miljoen euro in de boeken opleverde. LG.Philips LCD, waarin Philips een belang heeft van 44,8 procent, droeg een jaar geleden nog 215 miljoen euro bij aan de concernwinst. De prijzen van platte beeldschermen zijn door overproductie sindsdien sterk onder druk komen te staan.

Atos Origin

Philips verkocht het afgelopen kwartaal ook minder activiteiten die de winst opstuwden. In het eerste kwartaal van 2004 deed het concern bijvoorbeeld nog aandelen van automatiseerder Atos Origin van de hand voor 156 miljoen euro.

Scheidend financieel topman Jan Hommen zei in een toelichting dat zijn onderneming, ondanks de stagnatie van de omzet in het eerste kwartaal, nog steeds mikt op een omzetgroei van 5 tot 6 procent dit jaar. "Het jaar begint voor ons altijd traag, met een sterke finish aan het eind."

De halfgeleiderdivisie is het grootste zorgenkindje van Philips. Deze divisie liet als enige een omzetdaling zien. Hommen zei dat de daling van 3 procent tot 1,01 miljard euro groter was dan verwacht. "We scheren langs de bodem", zo stelde hij. Pas in de tweede helft van dit jaar is een verbetering te verwachten, maar dan moet de economie wel meewerken.

Om de prestaties op te vijzelen heeft Philips al besloten om een verlieslijdende activiteit, Mobile Display Systems (MDS), uit de halfgeleiderdivisie te halen. Hommen verklaarde dat voor MDS onder een ander management momenteel "alle mogelijkheden" worden bekeken. Over een verkoop wilde hij niet speculeren. Het onderdeel, dat schermen maakt voor mobiele telefoons en digitale camera's, heeft de omzet sterk zien terugvallen.

De divisie Huishoudelijke Apparaten, waar bijvoorbeeld de populaire Senseo-koffiemachine onder valt, boekte het afgelopen kwartaal de sterkste groei met een omzetstijging van 9 procent tot 427 miljoen euro. Consumentenelektronica volgde, dankzij goede prestaties in de Verenigde Staten, met 7 procent tot 2,15 miljard euro. De divisie Licht zag de omzet 5 procent toenemen en Medische Systemen was goed voor een groei van 2 procent.

Hommen benadrukte dat alle divisies winstgevend zijn. Consumentenelektronica liet voor het eerst sinds 1998 winst zien in het eerste kwartaal.