AMSTERDAM - De koersen op de Amsterdamse beurs zijn vrijdag aan het slot erg hard gestegen. De belangrijkste beursgraadmeter AEX kwam uit op een uitzonderlijke stijging van 4,92 procent (20,60 punten) tot 439,66 punten. Vergeleken met de dip van woensdagmorgen zijn de koersen bijna 10 procent hoger.


Bekijk video

Uitschieter vrijdag was het automatiseringebedrijf Getronics, met een koerswinst van 9,04 procent zonder duidelijke aanleiding. Ook het aandeel van chipfabrikant ASML viel op door 7,37 procent op te springen.

"De stijging ziet er schitterend uit, maar het maakt ook wel angstig. Dit is geen gezonde trend", aldus een handelaar. Dat vrijdag de laatste handelsdag van dit kwartaal is, kan volgens een beurshandelaar een oorzaak zijn. Enkele bedrijven en handelaren zouden dan hun koersen willen oppoetsen: "Dat kan betekenen dat we maandag weer naar beneden gaan".

Een andere verklaring voor de stijgingen zijn de koerswinsten op Wall Street, dat vrijdag na lager te zijn begonnen, snel op winst stond. De andere Europese beurzen profiteerden eveneens. Parijs sloot 4,15 procent hoger. Londen deed het 2,25 procent beter en Frankfurt stond aan het eind van de middag 2,55 procent in de plus.