WASHINGTON - De zeven rijkste industrielanden, verenigd in de G7, hebben dit weekeinde geen overeenstemming bereikt over schuldverlichting van de armste landen. Het onderwerp is doorgeschoven naar een topconferentie in juli in Schotland, zo zei de Britse minister van Financiën, Gordon Brown, zaterdag.

Actiegroepen reageerden woedend op het gebrek aan daadkracht. In de tussenliggende periode vinden twee miljoen kinderen de dood, aldus ontwikkelingsorganisatie Oxfam. "Hoeveel moeten er sterven voordat zeven heren in een net pak een gevoel van urgentie ontwikkelen?"

Brown had het onderwerp zelf hoog op de agenda gezet door te pleiten voor verkoop van een deel van de immense goudvoorraad van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om schulden te kunnen kwijtschelden. Hij heeft daar echter maar weinig steun voor weten te vergaren. In de verklaring die de G7 na enkele uren overleg uitgaf, werd er met geen woord over gerept. Zijn Amerikaanse collega John Snow verklaarde bijvoorbeeld niets in goudverkoop te zien.