Na de forse verliezen op de beurzen in het Verre Oosten, eindigen ook de Europese beurzen in de min. De graadmeters in New York eindigen vrijdagavond in de plus.

De AEX wist de daling in de ochtend- en middaghandel beperkt te houden, maar sloot 1,5 procent in de min op  518,33 punten.

Beleggers zijn sinds het begin van de week aan het verkopen geslagen. Zorgen over onder meer een oplopende inflatie en mogelijke renteverhogingen van centrale banken eisen hun tol.

Beleggers vrezen een einde aan de historisch lage rentestanden waar de aandelenbeurzen eerder juist zo van hebben geprofiteerd.

Koersval

Het begon afgelopen maandag met een koersval voor de Dow-Jonesindex van 4,6 procent. De Europese beurzen en die in Azië gingen daarna ook flink omlaag.

Donderdag was het weer mis op Wall Street. Na een aarzelend begin liepen gaandeweg de verliezen op, met bovendien nog een scherpe daling tegen het einde van de handel.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 4,2 procent lager en de andere belangrijkste graadmeters de S&P 500 en de Nasdaq verloren 3,8 en 3,9 procent.

Rode cijfers

De verliezen op Wall Street werden vrijdagochtend dus gevolgd door rode cijfers in het Verre Oosten. De toonaangevende Nikkei in Tokio ging vrijdag uiteindelijk 2,3 procent lager het weekeinde in op 21.382,62 punten.

De Japanse hoofdindex zag deze week ruim 8 procent aan waarde verdampen en staat daarmee zo'n 12 procent onder de hoogste koers in de afgelopen 52 weken.

De aandelenbeurzen in New York sloten vrijdag na een grillige handelsdag met behoorlijke winsten. Daarmee werd iets goedgemaakt van de zware koersverliezen op Wall Street van afgelopen week.