AMSTERDAM - Essent weigert om de aandeelhoudersvergadering van donderdag 21 april publiek toegankelijk te maken. Aandeelhouder provincie Overijssel had het energiebedrijf verzocht bij de vergadering over het salaris van de bestuursvoorzitter van Essent Michiel Boersma de deuren te openen.

President-commissaris H. Pennings heeft het verzoek afgewezen en zal de bijeenkomst van aandeelhouders achter gesloten deuren houden, aldus een woordvoerder van het energiebedrijf zaterdag.

"De vergadering is per definitie besloten, dat is de normale gang van zaken. Pennings ziet geen reden om daar vanaf te wijken", aldus de zegsman van Essent.

Jaarrekening

De aandeelhouders van Essent komen donderdag in Den Bosch bijeen om de jaarrekening van het energiebedrijf te bespreken. Boersma verdiende vorig jaar 821.000 euro. Daarmee passeert hij Nuon-topman Ludo van Halderen als best betaalde bestuurder in de publieke energiesector.

Het kabinet heeft vrijdag besloten dat bestuurders in de publieke sector hun salaris openbaar moeten maken als dat boven het jaarsalaris van een minister uitkomt (ruim 120.000 euro per jaar). Het zet ook andere mogelijkheden op een rijtje om topinkomens aan te pakken.