ROTTERDAM - Het bedrijfsleven wordt optimistischer. Tweederde van de topmannen van de grote Nederlandse bedrijven ziet dit jaar eindelijk herstel. Dat blijkt zaterdag uit een halfjaarlijks peiling van zakenblad FEM Business.

Meer dan de helft van de topmannen heeft meer vertrouwen gekregen dan een half jaar eerder. Bovendien neemt de investeringsdrift voor het eerst sinds jaren toe, vooral in West-Europa. Ook de fusie- en overnamekoorts stijgt.

Terwijl eenderde van de grote Nederlandse bedrijven nog meer mensen gaat ontslaan, zijn andere bedrijven driftig aan het werven.

Investeringen

Een duidelijke minderheid verwacht pas herstel in 2006 of later, zo blijkt uit het onderzoek. Na jaren van voorzichtigheid komen de investeringen op gang. Bijna de helft zegt die het komende half jaar te zullen opschroeven. Een jaar geleden durfde slechts een op de vijf bestuursvoorzitters dat te zeggen, en een half jaar geleden gaf maar een op de drie topmannen aan meer te gaan investeren.

Toch staat 'kostenreductie' nog steeds bovenaan het prioriteitenlijstje van de topmannen voor de komende jaren, ondanks de stroom reorganisaties en ontslaggolven van de afgelopen jaren.

West-Europa blijft veruit favoriet voor investeringen, op afstand gevolgd door de Verenigde Staten en China. Groei zal volgens de topmannen dit jaar niet zozeer komen van het opzoeken van nieuwe geografische markten, maar uit huidige activiteiten en overnames.