LONDEN - De in surseance verkerende Britse autoproducent MG Rover zal ongeveer 5000 van de 6100 werknemers van de fabriek in Birmingham ontslaan. Het resterende personeel zal de ongeveer duizend onvoltooide auto's afbouwen en de fabriek in de mottenballen zetten. Dat heeft bewindvoerder Ian Powell vrijdag meegedeeld.

De bewindvoerders kwamen tot de conclusie dat er geen reëel vooruitzicht is om voldoende extra steun te krijgen voor instandhouding van de personeelssterkte nadat China had laten weten niets meer te maken te willen hebben met de Britse autoproducent.

Toekomst

De Chinese autofabrikant Shanghai Automotive Industrial Corporation (SAIC), die Rover had willen overnemen, heeft de Britse regering per brief laten weten geen deel meer te willen hebben aan de toekomst van Rover.

De Britse premier Blair noemde vrijdag in een eerste reactie het definitief afhaken van de Chinezen "een vreselijke slag". Hij onderbrak zijn campagne voor de parlementsverkiezingen van 5 mei en kondigde aan later op de dag naar Birmingham te gaan, samen met zijn minister van Financiën Gordon Brown en de minister van Handel en Industrie, Patricia Hewitt. Brown heeft daarvoor zijn vertrek naar Washington voor financieel overleg van de grootste industrielanden uitgesteld.

Details

Blair liet weten dat hij in Birmingham details zal bekendmaken van een steunprogramma voor de 6100 werknemers van Rover. De regering zou bereid zijn daarvoor 150 miljoen pond sterling (220 miljoen euro) uit te trekken.

Minister Hewitt toonde zich aangedaan. "We hebben alles gedaan wat we konden." Volgens haar waren de verliezen van Rover voor SAIC simpelweg te groot. De onderneming leed de laatste tijd per maand 25 miljoen pond (37 miljoen euro) verlies.

Wereldkundig

Het blad Automotive News Europe, dat enige tijd geleden het overleg tussen SAIC en Rover wereldkundig maakte, meldde vrijdag dat SAIC nu wil wachten tot Rover helemaal failliet is om de boedel te kunnen overnemen zonder de bijbehorende verantwoordelijkheden.

Rover, de laatste zelfstandige Britse autofabrikant, verkeert sinds eind vorige week in surseance. De regering kwam met een lening van 6,5 miljoen pond sterling (9,5 miljoen euro) over de brug om het bedrijf in staat te stellen de salarissen van deze week door te betalen. Het ontslag van de duizenden werknemers komt de regering heel slecht uit met de verkiezingen van 5 mei in het vooruitzicht.