Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
CEO Vattenfall

Nuon-eigenaar Vattenfall boekt voor het eerst in vijf jaar winst

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall heeft voor het eerst in vijf jaar een boekjaar afgesloten met winst. Volgens de eigenaar van Nuon komt dat doordat het concern de nadruk legt op kostenbeheersing en duurzame activiteiten.
Door ANP

De afgelopen jaren stond de markt onder druk en moest Vattenfall veel afschrijven op zijn bezittingen, maar daar was in 2017 geen sprake meer van. Ook het volwassen worden van de markten voor wind- en zonne-energie, met aanzienlijk dalende kosten als gevolg, was goed voor de winstgevendheid.

Vattenfall haalt echter nog altijd het leeuwendeel van zijn stroom uit nucleaire centrales in Zweden. Verder zijn de waterkrachtcentrales in Zweden en Noorwegen goed voor een tweede plaats, voor de uit fossiele brandstoffen opgewekte energie.

Windenergie is goed voor net geen 6 procent van de totale energieproductie, al groeide die categorie wel hard. Vattenfall steekt de komende twee jaar nog eens 13 miljard Zweedse kroon, ruim 1,3 miljard euro, in nieuwe windenergieprojecten.

De nettowinst van Vattenfall kwam uit op 9,6 miljard kroon. De omzet viel wat lager uit op 135,3 miljard kroon. Dat kwam volgens Vattenfall mede door lagere prijzen op de Nederlandse consumentenmarkt.


Lees meer over:

vattenfall

Aanbevolen artikelen