Toyota heeft voor de derde keer dit gebroken boekjaar zijn winstverwachting verhoogd. Dat heeft de Japanse automaker te danken aan goede prestaties in de Verenigde Staten.

Dat compenseerde kleine dalingen in de verkopen in Japan en Europa ruimschoots.

Voor heel het boekjaar 2018 verwacht Toyota nu 10,3 miljoen auto's te verkopen. In november lag die verwachting nog op het niveau van het vorige boekjaar: 10,25 miljoen voertuigen.

Toyota denkt ook dat het dit jaar meer dan ooit aan onderzoek en ontwikkeling gaat uitgeven met een geraamde besteding van in totaal circa 1,1 biljoen yen. De Japanners gaan meer onderzoek doen naar elektrische voertuigen, maar geven ook geld uit aan kunstmatige intelligentie. Op die gebieden wil topman Akio Toyoda dat zijn bedrijf een leidende positie gaat innemen.

Na het derde kwartaal gaat de Japanse automaker uit van een nettowinst voor het hele jaar van 2,4 biljoen yen, ongeveer 17,8 miljard euro. De omzet in de eerste negen maanden steeg met 8 procent naar 21,8 biljoen yen. In diezelfde periode van april tot en met december ging de nettowinst met meer dan 40 procent omhoog tot 2 biljoen yen.