AMSTERDAM - Opluchting overheerste vrijdagochtend op de Europese effectenbeurzen. Het uitblijven van verdere onaangename verrassingen zoals het boekhoudkundig gemanoeuvreer door het Amerikaanse telecomconcern WorldCom zorgden voor optimisme onder beleggers en handelaren.


Bekijk video

In Amsterdam, Frankfurt, Londen en Parijs gingen de graadmeters omhoog. De AEX-index liet een winst zien van 2,9 procent op 431,15 punten. Daarmee presteerde het Damrak beter dan Parijs (2,2 procent) en Londen (2 procent). Frankfurt bleef met een toename van ,4 procent enigszins achter, maar dat komt omdat deze beurs donderdagavond langer dan zijn collegabeurzen kon profiteren van de oplopende koersen in New York.

General Motors

Dat het vertrouwen broos is blijkt uit verwikkelingen rond General Motors. Het gerucht dat ook deze autogigant zich het creatief boekhouden eigen zou hebben gemaakt, was donderdag al goed voor een behoorlijke neerwaartse reactie op de Amerikaanse beurzen. Pas nadat GM het gerucht had weersproken, keerde de rust terug.

Analisten zien met de koersstijgingen van vrijdag weer enig perspectief voor de AEX. De graadmeter breekt met een slot boven de punten een tussenliggende weerstand, wat de weg vrijmaakt voor verdere stijgingen. Pas op 475 punten ligt een volgende barrière.

De hogere slotstanden op Wall Street (1,6 procent) en de Nasdaq (2,1 procent) deden vooral de ICT-sector goed. Automatiseerder Getronics kreeg er in de ochtend 6,2 procent bij op 1,88 euro. Ook chipmachinemaker ASML (5,17 procent) en Philips (4,4 procent) lagen goed in de markt. Bij de middelgrote fondsen was toeleverancier voor de chipindustrie ASMI een koopaandeel, 7 procent erbij op ,35 euro.

Verder lieten de financiële waarden een duidelijk herstel zien. De banken stonden de afgelopen dagen onder druk, omdat de vrees bestond dat het WorldCom-schandaal hen tientallen, wellicht honderden miljoenen euro's zou kosten. ABN Amro won 4 procent, Fortis 3,8 procent. Ook Aegon (3,9 procent) was in trek, mede als een gevolg van een opwaardering door effectenbank Stroeve.

Hagemeyer

Belangrijke verliezer was Hagemeyer, 11,1 procent omlaag op 14 euro. Het handelshuis gaf voorbeurs een winstwaarschuwing voor het tweede kwartaal af.

euro

De euro lijkt op de valutamarkten een nieuwe aanval te doen op een 1-op-1-verhouding met de dollar. Aan het eind van de ochtendhandel kwam de munteenheid uit op 0,9950 dollar tegen een slotkoers van 0,9860 donderdagmiddag.

De vrees voor meer boekhoudkundige schandalen in de VS houdt de dollar onder druk, aldus handelaren. "Deze nervositeit zal de komende tijd een noemenswaardige dollarrally in de kiem smoren", aldus een van hen. In pond sterling ging de euro van 0,6460 naar ,6490 pond.