Ondanks een omzetdaling van tabak en loterijen is de omzet van Primera afgelopen jaar gestegen naar 689 miljoen euro. De brutowinstmarge groeide daarbij met 3 procent.

De online groei nam tevens toe met 59 procent, meldt Primera maandag. De omzet van tabak daalde in 2017 echter met 3 procent en de omzet van loterijen met 5 procent.

"Gezien het aandeel van deze assortimentsgroepen heeft dit een behoorlijke impact op het omzettotaal", aldus Coöperatie Primera.

Stabiel

De totale omzet bleef wel stabiel door de toenemende vraag naar assortimentsgroepen zoals cadeaukaarten, e-sigaretten en cadeaus.

De keten wist naar eigen zeggen de omzet bij concurrenten weg te halen met onder meer de assortimenten tijdschriften, wenskaarten en kantoorartikelen. Ook is de omzet gegroeid door de inzet van een zakelijke Primera cadeaukaart.

Marketingmix

"Wij hebben de koers ingezet om de margemix te verbeteren met deze assortimentsgroepen om de daling van traditionele groepen te kunnen opvangen. Dit is ook noodzakelijk voor onze franchisenemers", aldus Gert van Doorn, algemeen directeur van Primera.

Primera is opgericht in 1991 en is actief in de tabak- en gemaksbranche. De winkelketen heeft inmiddels meer dan 504 aangesloten win. De keten opende hierbij het afgelopen jaar negentien winkels.