Prijsvechter Ryanair houdt ook in de rest van het lopende boekjaar rekening met verstoringen als gevolg van een slepende ruzie met piloten. 

De Ierse budgetmaatschappij handhaaft desondanks de winstverwachting voor het hele boekjaar.

Ryanair had in december in Duitsland te maken met een eerste pilotenstaking na het stuklopen van onderhandelingen over collectieve arbeidsvoorwaarden.

Volgens Ryanair is er nog steeds een kans op lokale verstoringen door onenigheid met de piloten.

Bonden

Ryanair heeft in december laten weten bereid te zijn pilotenvakbonden te erkennen. Vorige week heeft de luchtvaartmaatschappij dit voor het eerst gedaan. De Britse pilotenvakbond BALPA wordt nu als vertegenwoordiger van Britse Ryanair-piloten erkend.

In andere landen worden nog gesprekken met bonden gevoerd en zijn verzoeken ingediend. In Nederland dringen FNV Luchtvaart en VNV aan op erkenning.

Winst

In het afgelopen kwartaal boekte Ryanair een winst na belastingen van 106 miljoen euro. Dat komt neer op een stijging van 12 procent.

De omzet ging met 4 procent omhoog tot 1,4 miljard euro en het aantal vervoerde passagiers steeg met 6 procent tot 30,4 miljoen. Ryanair kondigde aan voor 750 miljoen euro eigen aandelen in te gaan kopen.

De winst zal in het jaar tot en met maart naar verwachting uitkomen tussen 1,4 miljard en 1,45 miljard euro.

Passagiers

Ryanair rekent op 130 miljoen passagiers, een toename van 8 procent. De onderneming verwacht verder dat de ticketprijzen voor de zomerperiode onder druk blijven staan.

Verder wijst Ryanair op de aanhoudende onzekerheid over de gevolgen van de Brexit. Volgens de maatschappij staan de ticketprijzen op routes van en naar het Verenigd Koninkrijk nog altijd onder druk door het gebrek aan duidelijkheid over het Britse vertrek uit de Europese Unie.